مجله بهداشت مواد غذایی مقاله های «تحقیقی اصیل»، «یادداشتهای تحقیقاتی کوتاه» با نوآوری برجسته و «مقالات مروری» شاخص را در زمینه بهداشت مواد غذایی میپذیرد. ضروری است مقالات ارسالی قبلاً در مجلات داخل یا خارج کشور منتشر نشده و یا همزمان برای انتشار به مجلات دیگری ارسال نشده باشند. مقالات پس از ارزیابی کلی و تأیید اولیه هیأت تحریریه مجله، برای داوری ارسال خواهد گردید. ضروری است مؤلفین محترم ضمن لحاظ نمودن نکات و پیشنهادات گروه داوری در داخل مقاله (بهصورت هایلایت)، به تمامی موارد در قالب نامه نیز پاسخ دهند. در خصوص مواردی که مولفین با نقطه نظرات داوری اختلاف نظر دارند، میتوانند توضیحات تکمیلی را در نامه مزبور قید نمایند. لازم به توضیح است علاوه بر نظرات گروه داوری، هیأت تحریریه مجله حق اعمال نظر در خصوص کیفیت علمی، ساختاری و نگارشی مقالات و همچنین تصمیمگیری در مورد رد یا قبول مقالات را برای خود محفوظ میداند. در صورت کسب موافقت گروه داوری و هیأت تحریریه، مقالات بر اساس تاریخ وصول به چاپ خواهند رسید.
مجله بهداشت مواد غذایی در انتشار مطالب بهصورت الکترونیکی، اینترنتی یا اینترانتی مجازاست. شایان ذکر است تمامی مکاتبات فیمابین مجله و مولفین از طریق نویسنده مسئول (Corresponding Author) خواهد بود و از این حیث تمامی مسئولیتهای مقاله بهطور مستقیم متوجه نویسنده مسئول خواهد بود. در ضمن ضروری است نویسنده مسئول مندرجات فرم تعهدنامه اخلاقی مجله را تکمیل و پس از امضا، از طریق سامانه مجله ارسال نمایند.
1- به وبسایت مجلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و مجله بهداشت مواد غذایی با آدرس اینترنتی http://jfh.iaut.ac.ir مراجعه نمایید.
2- گزینه «ورود به سامانه» و سپس «ثبتنام در سامانه» را انتخاب و اطلاعات درخواست شده را ثبت نمایید.
3- در پایان ثبتنام، صفحه عضویت به همراه کد کاربری و رمز عبور برای اعضا تعیین خواهد گردید.
4- از طریق گزینه « ورود به سامانه» و درج «نام کاربری» و «رمز عبور» به وبسایت وارد شده و مقاله خود را ارسال کنید.
نکته:در صورت غیرفعال بودن وبسایت مجله، از طریق پست الکترونیکیfoodhygiene.iaut@gmail.com با مسئولین مجله تماس حاصل نمایید.
راهنمای تهیه مقاله
مقالات به زبان فارسیو چکیده آن به زبان فارسی و انگلیسیتنظیم گردد.
مقالهها باید در صفحات A4 با حاشیههای 2/5 سانتیمتر و فاصله سطر 1 سانتیمتری (Single) تعریف شوند.
برای نگارش مقاله از نرمافزار Word 2007 استفاده گردد (در صورت استفاده از ویرایشهای بالاتر این نرمافزار، فایل ارسالی بهصورت ویرایش 2007 ذخیره شود).
برای تایپ متن فارسی از قلم B Lotus با اندازه 13 و برای تایپ متن انگلیسی از قلم Time New Roman و اندازه 11 استفاده شود.
رئوس مطالب در قسمتهای مختلف مقاله با همان قلم و اندازه اما به صورت Bold نوشته شود.
حجم مقالات تحقیقی اصیل (Original Research Article) با احتساب چکیدهها و منابع حداکثر 6000 کلمهدر نظر گرفته شود.
در مورد مقالات مروری (Review Article) و یادداشتهای کوتاه تحقیقاتی (Short Notes) بهترتیبحداکثر سقف 9000 و 3000 کلمه لحاظ گردد.
شرط پذیرش اولیه مقالات مروری این است که نویسنده مسئول حداقل سه مقاله تحقیقی منتشر شده در زمینه مرتبط با مقاله مروری داشته باشد. لازم به ذکر است محقق باید نویسنده اصلی (نویسنده اول یا نویسنده مسئول) در مقالات مزبور باشد.
ترتیب و محتوای موضوعی قسمتهای مختلف مقاله
ساختار و ترتیب مطالب در مقالههای ارسالی شامل "صفحه مشخصات مقاله (Cover Page)"، "عنوان"، "چکیده فارسی"، "واژههای کلیدی"، "مقدمه"، "مواد و روشها"، "یافتهها"، "بحث و نتیجهگیری"، "سپاسگزاری"، "تضاد منافع"، "منابع" و در نهایت "چکیده لاتین" میباشد.
در مورد مقالههای مروریبر حسب ساختار مقاله، ترتیب موضوعات تنظیم گردید.
برگه مشخصات مقاله: این بخش شامل عنوان مقاله، نام و نام خانوادگی و آدرس علمی (Affiliation) نویسندهیا نویسندگان، نشانی کامل پستی، نشانی الکترونیکی و شماره تلفن نویسنده مسئول مکاتبات و همچنین نشانی الکترونیکی و شماره تلفن سایر نویسندگان میباشد که در صفحهای جداگانه تنظیم میشود. برگه مشخصات مقاله باید به دو زبان فارسی و انگلیسینوشته شود.
عنوان/عنوان گردان: عنوان مقاله باید ساده، مختصر و متأثر از موضوع و هدف اصلی تحقیق باشد. از واژههای اختصاری غیرمتداول در ترکیب عنوان استفاده نشود. عنوان گردان (Running title)، عنوان کوتاه شده مقاله است و باید حداکثر در 8 کلمه تنظیم شود.
چکیده فارسی:چکیده بایستی بهصورت مختصر و گویا و دربرگیرنده مقدمه (کوتاه)، هدف پژوهش، روش کار و یافتهها و نتیجهگیری کلی از یافتههای تحقیق باشد. لازم است مطالب چکیده حداکثر در 250 کلمه تنظیم شود.
واژههای کلیدی: تعداد واژههای کلیدی بین 3 تا 5 کلمه در نظر گرفته شود. انتخاب کلمات باید در ارتباط با موضوع اصلی تحقیق باشد.
مقدمه:در مقدمه باید تعریفی از جنبههای مختلف موضوع تحقیق و اهمیت آن (با تأکید بر آمار و ارقام مستند) ارایه گردد. در ادامه بهطور کلی و اجمالی به یافتههای پژوهشهای گذشته اشاره شود. سپس با ذکر جنبه/جنبههای نوگرایانه مطالعه، بهطور واضح به هدف اصلی تحقیق اشاره گردد. لازم است در مقدمه و سایر بخشهای مقاله ارجاع به منابع بهطور مرتب صورت پذیرد.
مواد و روشها:این قسمت شامل شرح کامل مواد و روشهای مورد استفاده در اجرای پژوهش است. این بخش میتواند مشتمل بر زیربخشهایی نظیر روش نمونهگیری و آمادهسازی نمونه، روش انجام آزمونهای مختلف، طرح مطالعه (Design of Experiment)، روش تجزیه و تحلیل آماری و ... باشد.
مشخصات فنی دستگاهها و تجهیزات ویژه آزمایشگاهی و همچنین نام تجاری و نام کشور سازنده هر یک از مواد و وسایل مورد استفاده بایستی در داخل پرانتز و بلافاصله پس از ذکر نام این اقلام اشاره گردد.
در مورد آزمونهای متداول و شناخته شده ذکر نام روش مربوطه کافی است و نیازی به ارایه جزئیات روند آزمایش نیست.
یافتهها: در این بخش به نتایج بهدست آمده از مطالعه اشاره میگردد. گزارش یافتهها میتواند به یکی از اشکال متنی، جدول، نمودار و تصویر صورت گیرد. از تکرار نتایج در اشکال مختلف (جدول و نمودار) اجتناب شود. جداول، نمودارها و تصاویر با ترتیب صحیح و بر اساس ترتیب گزارش یافتهها درج شوند. همچنین بایستی به تمامی جداول، نمودارها و تصاویر در داخل متن (بخش یافتهها) و بر اساس ترتیب نمایش ارجاع داده شود.
جداول، نمودارها و تصاویر:ضروری است از نمودارها و تصاویر با اندازه مناسب، با کیفیت بالا و خوانا استفاده شود. کمیتهای بیانشده در جداول، نمودارها و تصاویر بر اساس سیستم بینالمللی (SI) تنظیم شود. جدولها بدون خطوط عمودی و با حداقل خطوط افقی طراحی شود. در ضمن از حداقل کلمات برای تعریف گروهها و فاکتورهای مختلف در داخل جداول استفاده گردد. عنوان جداول در بالای هر جدول و عنوان نمودارها و اشکال در پایین آن نوشته شود. عنوانها باید مختصر و گویای ارتباط عوامل مورد بحث در جدول یا نمودار باشد. توضیحات اضافی در عنوان و متن جدول به صورت زیرنویس ارایه گردد. لازم است فایل تصاویر، نمودارها و کارهای ترسیمی مورد استفاده در مقاله از فایلهای اصلی باشد و بهصورت رنگی و با کیفیت تهیه شوند. همچنین این فایلها بهصورت رایانهای و سازگار با نرم افزار Word 2007 و دارای کیفیت مناسب برای چاپ تهیه گردند. نتایج بررسیهای آماری باید با یکی از روشهای علمی در جدول(ها) منعکس شود؛ مگر در مواردی که ذکر ارقام بهصورت خام ضروری باشد. لازم است جدول(ها) و نمودار(ها) پس از موضوع مورد بحث در متن آورده شود. اعداد و توضیحات در جداول، نمودارها و تصاویر به فارسی نوشته شود.
بحث و نتیجهگیری: در این قسمت هدف توجیه یافتهها و تفسیر و نظریهپردازی آنهاست. برای این منظور ابتدا به یافتههای اصلی تحقیق اشاره میگردد، اما باید توجه داشت که «بحث» تکرار صرف یافتهها نباشد. سپس تفسیر یافتههای مطالعه بیان شود و به علل و روابط بین نتایج اشاره گردد و سپس با مستندات علمی بهدست آمده از دیگر مطالعات مورد بحث قرار گیرد و دلایل شباهت یا تفاوت یافتهها مورد تفسیر قرار گیرد. شایان ذکر است بحث نباید به محلی جهت ذکر گزارشهای دیگر مطالعات تبدیل شود. در پایان و در قالب پاراگراف مجزا، نتیجهگیری مطالعه بهصورت مطالب مختصر، ساده و گویا بیان شود.
سپاسگزاری: در صورت لزوم میتوان از اشخاص حقیقی، حقوقی، سازمانها و نهادهایی که در انجام تحقیق نقش موثری داشتهاند، تقدیر و تشکر نمود. مطالب این بخش بایستی در چند جمله کوتاه بیان شوند.
تعارض منافع (Conflict of interests): در صورت وجود تعارض منافع بین نویسندگان (نظیر ترتیب نام آنها)یا بین نویسندگان و حامیان مطالعه، ضروری است به صراحت مطرح شود. پیشنهاد میشود نویسندگان با همدیگر منافع خود را همسو کرده و نام تمامی مؤسسات و سازمانهایی را که برای نوشتن مقاله از آنها بهره گرفته است و عواید مقاله به آنها هم منسوب میشود، بیان نمایند. در صورت عدم وجود تعارض منافع، این موضوع باید به وضوح اعلام شود.
منابع:لازم است تمامی منابع فارسی بهصورت انگلیسی نوشته شوند. سپس بهترتیب حروفالفبا و مطابق شیوه هاروارد (Harvard Style) تنظیم گردند. ضروری است مولفین محترم از استناد به تمامی رفرنسهای «فهرست منابع» در مقاله و بالعکس اطمینان حاصل نمایند. از استناد به پایاننامه و سایتهای اینترنتی نامعتبر اجتناب شود.
نحوه نگارش منابع در داخل متن
استناد به منابع در کل متن مقاله بهصورت غیرمستقیم (صرفاً در داخل پرانتز) انجام گیرد. مثال:
- حالت صحیح: «یافتههای مطالعهای نشان داد ... (Smith et al., 2000)»
- حالت نادرست: «اسمیت و همکاران در سال 200 نشان دادند ...»
*** در صورتیکه مطلبی بیش از یک منبع داشته باشد، منابع با ترتیب زمانی (از قدیم به جدید) نوشته شوند. مثال:
(Asadzadeh, 2008; Mahboobi, 2012)
1- مقالات علمی
- در صورتیکه مقاله بهوسیله یک نفر نوشته شده باشد، نام خانوادگی نگارنده اثر همراه با سال انتشار آن در داخل پرانتز ذکر شود. مثال: (Smith, 2004)؛ (Asadzadeh, 2008; Mahboobi, 2012)
- اگر اثر علمی مربوط به دو نفر باشد، نامخانوادگی نگارندگان همراه با سال انتشار درج گردد. مثال: (Allan and Jones, 1995)؛ (Lotfi and Abbaspour, 2010).
- در صورتی که نویسندگان بیش از دو نفر باشند، نام نویسنده اول و بهدنبال آن واژه «et al.» و سپس سال انتشار نوشته شود. مثال: (Johnson et al., 2014)؛ (Faramarzi et al., 2005).
- در صورتی که بیش از یک مقاله از یک نویسنده در طی یک سال مورد استناد قرار گیرد، منبع مورد نظر با درج حروفa, b, c, پس از سال انتشار مشخص شود. مثال: (Kramer, 2010a; Kramer, 2010b)؛ (Azizpour, 2009a; Azizpour, 2009b).
2- کتاب
- نام نویسنده/نویسندگان و سال انتشار کتاب نوشته شود. مثال: (Strunk and Caddick, 2003)؛ (Fatemi, 2003).
- اگر منبع مورد استناد کتاب ترجمهای باشد، نامخانوادگی مترجم/مترجمین و سال میلادی انتشار ترجمه کتاب بهصورت انگلیسی در داخل پرانتز نوشته شود. مثال: (Mortazavi et al., 2002)
- اگر یک فصل از کتاب مرجع بهعنوان منبع استناد شود، نامخانوادگی نویسنده/نویسندگان فصل مربوطه به همراه سال انتشار کتاب در داخل پرانتز نوشته شود. مثال: (Weagant and Feng, 2001)
3- منابع اینترنتی
- عنوان اختصاری منبع اینترنتی، شماره (در صورت وجود) و تاریخ انتشار مطلب در سایت مربوطه در داخل پرانتز درج شود. مثال: (ISO, 11813/2010); (IDF, 474/2014); (CDC, 2014); (AOAC, 1996)
4- استاندارد ملی ایران
- در صورت استناد به استانداردهای ملی ایران بهعنوان «استاندارد ملی ایران» و شماره استاندارد مربوطه و سال تدوین آن در داخل پرانتز اشاره شود. مثال: (ISIRI, 2406/2008)
نحوه نگارش منابع در فهرست منابع
1- مقالات منتشر شده در مجلات علمی
- فارسی: باید منابع فارسی به انگلیسی برگردانده شوند و به ترتیب: نام خانوادگی و حرف اول نام نویسنده/نویسندگان (سال انتشار). عنوان مقاله. نام مجله، سال چاپ، شماره چاپ و صفحات نوشته شود. در انتها عبارت “In Persian”در داخل کروشه[In Persian] قید گردد.
● [Moshtaghi Maleki, T., Hanifian, S. (2015). Molds contamination of raw milk and dairy products: Occurrence, diversity and contamination source. Journal of Food Hygiene, 5(19): 9–20 [In Persian.
- غیرفارسی: نام خانوادگی و حرف اول نام نویسنده/نویسندگان (سال انتشار). عنوان مقاله. نام مجله، سال چاپ، شماره چاپ، صفحات.
● Vishnubhatla, A., Fung, D., Oberst, R., Hays, M., Nagaraja, T. and Flood, S. (2000). Rapid 5′-nuclease (TaqMan) assay for detection of virulent strains of Yersinia enterocolitica. Applied and Environmental Microbiology, 66(9): 4131–4135.
نکته1: در صورتیکه تعداد نویسندگان بیش از شش نفر باشد، اسامی نفرات ششم به بعد بهصورت «et al.,» در فهرست منابع نوشته شود.
نکته2:در مورد مقالات پذیرفته شده که در نوبت چاپ میباشند و فاقد شماره چاپ و شماره صفحات هستند، بهجای این اطلاعات از (DOI (Digital Object Identifier مقاله استفاده شود.
- Bolton, D.J., Carroll, J. and Walsh, D. (2015). A four-year survey of blown pack spoilage Clostridium estertheticum and Clostridium gasigenes on beef primal cuts. Letters in Applied Microbiology, DOI: 10.1111/lam.12431.
2- کتاب
- تألیفی:
- فارسی: لازم است مشخصات نویسندگان و کتاب به انگلیسی برگردانده شود و بهترتیب: نامخانوادگی و حرف اول نام نویسنده/نویسندگان (سال انتشار). عنوان کتاب. شماره چاپ، نام انتشارات، صفحات مورد استناد قید گردد و در انتها عبارت “In Persian”در داخل کروشه درج شود.
● .[Parvaneh, V. (2007). Quality Control and the Chemical Analysis of Food. (4th Edition), University of Tehran Publication, pp. 241– 255 [In Persian
- غیرفارسی: نامخانوادگی و حرف اول نام نویسنده/نویسندگان (سال انتشار). عنوان کتاب. شماره ویرایش، نام انتشارات، صفحات مورد استناد.
● Pitt, J.I., and Hocking, A.D. (1997). Fungi and Food Spoilage. 2nd edition, Blackie Academic and Professional, London, pp. 126–127.
- ترجمهای: نامخانوادگی و حرف اول نام مترجم/مترجمین (سال میلادی انتشار کتاب ترجمه شده). عنوان کتاب. (Translation). Author(s): نام خانوادگی و حرف اول نام نویسنده/نویسندگان، شماره چاپ، نام انتشارات، صفحات مورد استناد [In Persian]
● Mortazavi, A., Kashani Nejad, M. and Ziaolhagh, H. (2002). Food Microbiology, (Translation). Authors: Frazier, W.C. and Westhoff, D.C. 2nd reprint, Ferdowsi University of Mashhad Publication, pp. 24-26 [In Persian].
- فصلی از کتاب مرجع: نامخانوادگی و حرف اول نام نویسنده/نویسندگان فصل مربوطه (سال انتشار). عنوان فصل، نامخانوادگی و حرف اول نام نویسنده/نویسندگان کتاب، عنوان کتاب، شماره ویرایش، نام انتشارات، صفحات مورد استناد.
● Weagant, S.D. and Feng, P. (2001). Yersinia, In: Pouch Downes, F. and Ito, K. (Editors), Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods, 3th Edition, American Public Health Association, Washington DC, pp. 421–428.
- بخشی از کتاب و یا مطلب منتشرشده توسط مؤسسه یا سازمان:
● International Organization for Standardization (ISO), (2010). Standards catalogue, Milk and Milk products: Determination of Zinc Content-Flame Atomic Absorption Spectrometric Method. ISO No. 11813:2010.
● International Dairy Federation (IDF), Bulletin of the IDF, (2014). Detecting Antibiotic Residues in Milk- Guidance on the Application of Screening and Confirmatory Methods in Integrated Dairy Chain management IDF No. 474/2014.
● AOAC. (1995). Official Methods of Analysis, AOAC International. 16th Edition, Vol. 2, Chap: 33, Subchapter 7, Cheese, pp: 58–61.
3- منابع اینترنتی:
● Centers for Disease Control and Prevention (CDC), (2014). Salmonella. Available at: http://www.cdc.gov/salmonella/
4- استاندارد ملی ایران:
● .[Institute of Standards and Industrial Research of Iran. (2008). Microbiology of milk and milk products specifications. 2nd revision, ISIRI No. 2406 [In Persian
5- تحقیقات دارای صاحب امتیاز:نامخانوادگی و حرف اول نام صاحب/ صاحبان امتیاز. (سال ثبت امتیاز). عنوان امتیاز. نام کشور ثبت کننده امتیاز و شماره ثبت امتیاز.
Sen Gupta, A.K. (1985). Refining. U. S. Patent 4: 501-533.